Om mig

Hej,

jag heter Jacob Kimvall, och är konstvetare och skribent, verksam som lektor i konstvetenskap på Södertörns högskola och universitetslärare vid Stockholms universitet. Jag disputerade 2014 med avhandlingen The G-word: virtuosity and violation, negotiating and transforming graffiti (Dokument Press).

Mitt avhandlingsprojekt fokuserade på graffiti och gatukonst undersöker samspelet mellan olika (konst)institutioner och gatukonst. Ett av kapitlen berör graffitin på Berlinmuren och hiphopkulturen som en del av det kalla krigets kulturella utbyte och konfrontation. Jag har själv en bakgrund som graffitimålare och var 1992 med och startade utgivningen av den internationella graffititidskiften Underground Productions.

Som skribent har jag de senaste åren bidragit med texter till flera antologier om bildkonst, illustration och de offentliga rummen, och gett ut boken Noll tolerans – kampen mot graffiti (Verbal förlag, 2012).

Förutom graffiti och gatukonst intresserar jag mig i stort för för hur bilder används i olika sociala och samhälleliga sammanhang. Sedan 2008 är jag kursansvarig för en kurs i bildtolkning och visuell kultur vid Berghs School of Communication. Jag har också jobbat som lärare på Konstfack och vid min gamla hemmainstitution på Stockholms universitet. Sedan 2015 är jag invald i styrelsen för Svenska Konstkritikersamfundet, den svenska sektionen av AICA.

För närvarande uppdaterar jag inte denna hemsida så ofta, och för den som vill ta del av min forskning rekommenderar jag ett besök på min sida på academia.edu.

Jacob Kimvall, Konstvetenskap SU, pressbild o web

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>